Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Houten-kozijn.nl Onafhankelijk advies over houten kozijnen!
Houten-kozijn.nl

Houtsoorten

Houten kozijnen zijn een aanwinst voor de gevel van je woning. Dit type kozijnen heeft namelijk een authentieke en natuurlijke uitstraling die veel mensen mooi vinden. Er zijn ontzettend veel houtsoorten om uit te kiezen. Elke houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken op het gebied van kleur, sterkte, duurzaamheid, kosten en toepassing. Als eerste is het belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen hard- en zachthout.

Ondanks dat het zo lijkt heeft de term niets te maken met de hardheid van het materiaal. In strikte zin zit het verschil ‘m in de manier hoe de bomen zich voortplanten. Een hardhout boom heeft zaden met vruchten of andere bescherming, een zachthout boom is naaktzadig. In de praktijk betekent dit dat de meeste loofbomen hardhoutsoorten zijn en naaldbomen zachte houtsoorten. Maar net als met alles, zijn er uitzonderingen.

Hardhouten kozijnen
Een loofboom heeft meer tijd nodig om te groeien, dit maakt dat het meeste hardhout een hoge dichtheid heeft. Op zijn beurt zorgt dat ervoor dat het hout meestal sterk en duurzaam is. Maar dit geldt niet voor alle hardhoutsoorten. Het bekende balsa hout wat voor de modelbouw gebruikt wordt is één van de zachtste houtsoorten die we kennen, maar valt toch in de hardhout categorie.

Het feit dat loofbomen langzamer groeien, betekent dat het meer kost om te produceren. De prijs voor hardhout is daarom over het algemeen hoger dan voor zachte houtsoorten. Logischerwijs zijn hardhouten kozijnen duurder. Maar hardhout vergt minder onderhoud, dus dat prijsverschil verdien je uiteindelijk weer terug. En, je hebt minder onderhoud.

Soorten Hardhout:

  • Eiken: Eikenhouten kozijnen hebben een gelige tot donkerbruine kleur. Eikenhout is makkelijk te bewerken en is erg sterk.
  • Mahonie: Mahoniehouten kozijnen hebben een markante roodbruine kleur. Het geeft de woning een luxe uitstraling.
  • Tropisch hardhout: Tropisch hardhouten kozijnen zijn erg goed bestand tegen vocht en gaan heel erg lang mee. Daar betaal je dan ook voor.
  • Merbau: Merbau kozijnen zijn gelig tot oranjebruin van kleur. Deze houtsoort wordt erg veel gebruikt voor het maken van kozijnen en deuren.
  • Meranti: Meranti kozijnen hebben een donkerrode gloed. Ook deze houtsoort wordt veel gebruikt voor kozijnen, maar is minder sterk dan Merbau.

Zachthouten kozijnen
Naaldbomen zoals sparren en dennen groeien over het algemeen een stuk sneller dan loofbomen. Dat maakt deze houtsoort goedkoper en duurzamer. De dichtheid is lager dan bij hardhout, dus het is vaak minder sterk en niet altijd even geschikt voor externe toepassingen. In het geval van kozijnen worden ze vaak gebeitst of geschilderd. Op die manier wordt het hout beschermd en gaan je zachthouten kozijnen een stuk langer mee.

Naaldbomen doen het goed in het Europese klimaat. Het zachthout dat we in Nederland gebruiken komt meestal uit Oost-Europa, de Baltische staten en Rusland. Die hebben veel ruimte en gunstige klimaat condities voor grote naaldboom plantages.

Soorten zachthout:

  • Grenen: Nieuwe grenen kozijnen zijn lichtbruin, maar met verloop van tijd worden ze steeds donkerder en soms zelfs roodbruin. Voor een langere levensduur worden grenen kozijnen vaak geschilderd.
  • Vuren: Vuren kozijnen zijn licht van kleur en goedkoop in vergelijking met de andere houtsoorten. Ze vragen wel het meeste onderhoud en ook deze kozijnen worden geverfd.
  • Lariks: Lariks kozijnen zijn lichtgeel tot lichtroze. Lariks splijt snel dus moet vooraf aan de montage geprepareerd worden.
  • Accoya: Accoya kozijnen hebben een lichte bruinrode gloed. Het is een zeer resistent en duurzaam naaldhout, bestand tegen schimmel en UV straling.
  • Oregon Pine: Oregon pine kozijnen zijn licht oranje tot geel van kleur. Het is geschikt voor interne als externe kozijnen.

 

Offertes voor houten kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers