Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Houten-kozijn.nl Onafhankelijk advies over houten kozijnen!
Houten-kozijn.nl

Levensduur

Er is nogal wat onduidelijkheid over de levensduur van houten kozijnen. Sommigen zeggen dat houten kozijnen niet zo lang mee gaan, anderen denken juist dat houten kozijnen superieur zijn in vergelijking met de andere materialen. Dus wat is het nou? Om de materie beter te begrijpen kijken we naar de duurzaamheidsklassen en wat jij zelf kan doen om een lange levensduur van je houten kozijn te garanderen.

Sommige houtsoorten gaan wel 75 jaar mee
Alle houtsoorten worden ingedeeld in een van de vijf duurzaamheidsklassen, wat onder meer een indicatie is voor de levensduur. Zo vallen de geïmpregneerde zachte houtsoorten grenen en vuren in klasse 3. Dat wil zeggen dat ze 10 tot 25 jaar mee zouden moeten gaan. Een hardhoutsoort uit klasse 1 gaat meer dan 25 jaar mee. Sommige houtsoorten gaan zelfs 75 jaar mee.

De houtsoorten worden getest onder de slechtst mogelijke omstandigheden met veel zon, wind en regen. In een interieur hebben dezelfde houtsoorten dus een veel langere levensduur. Dus als je houten kozijnen intern in je huis installeert, dan kun je ervan uitgaan dat je er decennia lang plezier van hebt.

Levensduur van hout verlengen
Hoe lang de houten kozijnen werkelijk meegaan hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld waar het houten kozijn zich bevindt en of goed onderhouden wordt. Dit kan jij zelf doen om jouw houten kozijnen in topconditie te houden:

  • Controleren: Check eens per jaar het hang en sluitwerk en repareer eventuele gebreken tijdig.
  • Reinigen: Dit wordt vaak vergeten, maar als jij jouw kozijnen een keer per jaar grondig reinigt dan gaan ze al gauw een aantal jaar langer mee.
  • Schilderen: Het is nodig om houten kozijnen eens per tien jaar te schilderen of beitsen. Doe je dat, dan gaan zachthouten kozijnen met gemak 25 jaar of langer mee.

 

Offertes voor houten kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers