Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Houten-kozijn.nl Onafhankelijk advies over houten kozijnen!
Houten-kozijn.nl

Houten kozijnen maken

Er is een toenemende interesse in het zelf houten kozijnen maken. Zelf bouwen wordt namelijk steeds populairder in Nederland. Er is veel meer vrijheid als je zelf jouw eigen kozijnen op maat maakt, of laat maken. Je kan zelf kiezen van welk hout je het kozijn maakt en welke profielen je gebruikt. Zeker bij het renoveren van een bestaande woning biedt het zelf maken van houten kozijnen veel voordelen.

In feite bestaat een houten kozijn uit een onderdorpel, bovendorpel en minimaal twee verticale stijlen. Jouw raamwerk (of deur) bevestig je vervolgens aan dit houten kozijn. In de bouw wordt er gebruik gemaakt van standaard kozijnprofielen om een houten kozijn samen te stellen. Hier volgt een overzicht van de opties.

Vier soorten kozijnprofielen:

  • Profiel AA: Dit profiel is geschikt als bovendorpel en als stijl. De sponning aan de achterzijde van het profiel is bedoeld om op de spouwlat te bevestigen.
  • Profiel BB: Dit kozijnprofiel wordt gebruikt als tussenstijl. Bijvoorbeeld om een kozijn onder te verdelen in een vast raam en een draaikiepraam.
  • Profiel CC: Het C profiel is specifiek bedoeld als onderdorpel. Dit kozijnprofiel heeft een extra groef aan de onderzijde dit aansluit op een raamdorpel. Het profiel loopt iets schuin af zodat het water er vanzelf afdrupt.
  • Profiel DD: Dit is een horizontale tussenstijl. Het heeft namelijk een extra sponning aan de onderzijde dat voorkomt dat water langs de bovenkant van het raam naar binnen drupt.

Raamprofielen
De ramen maak je vervolgens met speciale raamprofielen, zoals RS, RO en RP. Er is een speciale onderdorpel en een tweede profiel voor de stijlen en bovendorpel van het raam. Er bestaan nog wel raamprofielen voor enkel glas, maar deze worden steeds zeldzamer. Voor gevels worden deze eigenlijk niet meer gebruikt. Om aan energieprestatie eisen te voldoen kan je namelijk geen enkel glas meer gebruiken in je gevel.

 

Offertes voor houten kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers