Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Houten-kozijn.nl Onafhankelijk advies over houten kozijnen!
Houten-kozijn.nl

Isolatiewaarde van houten kozijnen

Als je nieuwe houten kozijnen laat plaatsen is het belangrijk om na te gaan wat de isolatiewaarde is. Dit wordt aangeduid met de U-waarde in W/m²K. Jouw nieuwe kozijnen moeten niet alleen aan de wettelijke eisen voldoen op het gebied van de isolatiewaarde. Beter geïsoleerde kozijnen zorgen ook voor lagere stookkosten en zijn duurzamer.

Wat is de U-waarde?
De isolatiewaarde van een materiaal, element of complete gevel, wordt in aangegeven met de U-waarde. Hoe lager de U, hoe beter de isolatie is. De U-waarde is namelijk de hoeveelheid warmte die er per vierkante meter (per seconde) verloren gaat. Voor de berekening van de waarde gaat men uit van een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin tussen de binnen en buitenzijde van het materiaal of van de gevel.

U-waardes van veelgebruikte houtsoorten
Het materiaal van het kozijn en het type glas hebben beide een grote invloed op de gecombineerde U-waarde van een compleet kozijn. Om jou te helpen met de keuze van het beste hout van jouw nieuwe kozijnen, volgt nu een lijst met U-waardes van de meest gangbare houtsoorten:

  • U= 1,70 W/m²K: robinia, eiken, merbau en afzelia
  • U= 1,60 W/m²K: meranti, teak, iroko en sapeli
  • U= 1,40 W/m²K: grenen, accoya, Oregon pine, lariks
  • U= 1,30 W/m²K: vuren en western red cedar

Maximale gecombineerde U-waarde van een houten kozijn
In Nederland stelt de overheid een aantal eisen aan nieuw te plaatsen kozijnen. Zo staat er in het bouwbesluit dat een gevel geen hogere U-waarde mag hebben dan 1,65. Er mogen specifieke punten zijn met een U-waarde tot 2,2, maar het gemiddelde van hele gevel mag niet hoger liggen dan 1,65. Het is dus aan te raden om houten kozijnen te kiezen met een gecombineerde isolatiewaarde die niet hoger ligt dan 1,65.

 

Offertes voor houten kozijnen ontvangen?

Kies voor een erkende kozijnspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers